Acupunctuur

Aromatherapy

Acupunctuur in ons gezondheidscentrum

Acupunctuur is voor veel klachten een geschikte therapie. Als u langer loopt met klachten die de reguliere geneeskunde tot nu toe nog niet heeft kunnen behandelen kan acupunctuur veel voor u betekenen. Veel mensen kennen acupunctuur als een behandeling met naalden, maar binnen de acupunctuur kunnen diverse behandelmethodes ingezet worden. Het is een therapie die al eeuwenoud is en bewezen heeft veel aandoeningen te kunnen behandelen. Er zijn verschillende aandoeningen, zoals kanker, chronische ziekten of anatomische afwijkingen, waarbij acupunctuur het probleem niet verhelpt maar wel symptomen als pijn en vermoeidheid vermindert of wegneemt. Tevens biedt acupunctuur na een operatie of bij (blijvend) letsel na een ongeval verlichting en leidt het tot een beter herstel.

Behandeling

Het is de kunst om te achterhalen waar en hoe het lichaam energetisch uit balans is geraakt en in welk patroon van Chinees denken dit past. Als we dit kunnen analyseren, past daar een behandelplan bij. Dit behandelplan bestaat uit een keuze van behandeling van de punten op de energiebanen (meridianen). Deze liggen bij iedereen op dezelfde plek en ieder punt heeft zijn eigen werking. Afhankelijk van de klachten maken we dus een keuze welke punten we moeten beïnvloeden. Verder maken we gebruik van Chinese kruidentherapie, deze dragen bij aan het energetisch herstel.

Acupunctuur helpt bij veel klachten. Het grote voordeel van acupunctuur is dat het bijna geen bijwerkingen heeft. Omdat bij een acupunctuurbehandeling uw gehele energiehuishouding verbetert, zult u zich snel fitter en gezonder voelen.

Acupunctuur heeft ook een preventieve werking. Het heeft een positieve invloed op uw welbevinden. Het vergroot de natuurlijke weerstand, het verhoogt de pijngrens en het stimuleert de levenslust.

De behandelaar kiest een van de methodes of een combinatie hiervan, om uw klachten te verlichten of te verhelpen:

  • Naalden

  • Kruiden

  • QiYong

  • Tui-Na (massage)

  • Shiatsu

  • Cupping (dry of wet)

  • Hijama

  • Lasertherapie

  • Elektrostimulatie

  • Huidherstel/vernieuwing met acupunctuur

Veel voorkomende klachten

De ademhaling is de bron van het leven. Een ontspannen ademhaling zorgt ervoor dat wij ons goed en gezond voelen. Als de ademhaling moeizaam gaat kan dat beangstigend zijn. Of het nu gaat om astma of hyperventilatie, ademhalingsproblemen zijn altijd ingrijpend.

Blaasklachten komen vaak voor, vooral bij vrouwen. In het dagelijkse leven kunnen ze voor veel ongemak zorgen. Misschien denkt u dat dit ongemak erbij hoort, omdat u ouder wordt of een bevalling achter de rug heeft. Niets is minder waar.

Het woord burn-out komt van burned out en dat betekent letterlijk: opgebrand zijn. Opgebrand is precies hoe de mensen met een burn-out zich voelen. Alle reserves zijn verbruikt. Dit totale gebrek aan energie heeft vele gevolgen. Het meest ingrijpende daarvan is misschien wel dat mensen met een burn-out niet meer weten hoe zij van het leven moeten genieten. Zij zijn namelijk al heel lang bezig met overleven.

Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. De klachten kunnen variëren van een zeurende pijn van een paar uur tot een migraineaanval van drie dagen. Er zijn dus vele soorten hoofdpijn. In alle gevallen wordt uw dagelijkse leven flink verstoord. De zeurende pijn kan leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid. Bij een migraineaanval wilt u alleen nog maar op bed liggen in een donkere, stille kamer.

Zodra het voorjaar wordt begint het: niezen, hoesten, geïrriteerde ogen en benauwdheid. Hooikoorts geeft vaak een gevoel van algehele malaise. Juist in de periode waarin u met volle teugen wilt genieten: de lente en de zomer!

We hebben allemaal wel eens last van een droge, geïrriteerde huid. We ervaren dan meteen hoe vervelend dat is: de huid jeukt en is schilferig en rood. Voor mensen met een huidprobleem is dit ongemak een dagelijks terugkerend gegeven. Zeker als er sprake is van een ernstige huidaandoening. Niet alleen de lichamelijke ongemakken maar ook de emotionele en sociale gevolgen kunnen behoorlijk ingrijpend zijn.

Kleine kinderen en baby’s reageren opvallend goed en snel op een acupunctuurbehandeling. Dat heeft te maken met het feit dat hun energiesysteem nog zuiver en volop in ontwikkeling is. Hierdoor zijn veel klachten en aandoeningen heel goed te behandelen met acupunctuur.

Een op de vijf mensen heeft regelmatig last van maag- en/of darmklachten. De maag en de darmen zijn een onderdeel van ons spijsverteringsstelsel. Als dat niet goed werkt, kunt u zich erg vervelend voelen. Een slecht werkende spijsvertering heeft namelijk een grote invloed op ons gevoel van welbevinden.

In principe is een gezonde menstruatiecyclus vrij van klachten. Toch zijn er veel vrouwen die last hebben van zowel lichamelijke als emotionele menstruatieklachten. Soms zijn de klachten zelfs zo heftig dat zij een paar dagen niet normaal kunnen functioneren. Dat is erg vervelend. De menstruatie is een natuurlijk proces dat niet elke maand tot zoveel ongemak zou mogen lijden.

De behandeling van kanker heeft op alle denkbare aspecten invloed; gezondheid, geestelijke staat en niet te vergeten op emotioneel gebied. Acupunctuur kan helpend zijn om de juiste balans terug te brengen waardoor pijn en/of bijwerkingen op diverse vlakken worden verminderd.

De overgang (menopauze) is de fase waarin een vrouw afscheid neemt van haar vruchtbare jaren. Haar rol in het leven verandert. Het is een natuurlijk proces. Door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen lichamelijke en emotionele klachten ontstaan. Deze klachten horen erbij. Voor sommige vrouwen zijn de klachten zo hevig dat het functioneren in het dagelijks leven een probleem wordt.

De meest voorkomende oorzaak van overgewicht is ongezonde voeding en te weinig bewegen. Er is sprake van overgewicht wanneer u meer weegt dan normaal is voor uw lengte. Er zijn verschillende manieren om dat te meten. Toch blijft het lastig te bepalen want wat is normaal? Er is in elk geval altijd sprake van overgewicht als uw gewicht een gevaar wordt voor uw gezondheid. Dat noemen wij obesitas.

Brandend, zeurend, prikkend of stekend. Pijn kent vele uitingsvormen. Van welke vorm u ook last hebt, pijn kost veel energie. Vaak hebben mensen met pijnklachten al van alles geprobeerd om ervan af te komen maar niets lijkt echt te helpen. Pijnbehandeling kan inderdaad complex zijn. Daarbij komt dat de beleving van pijn heel persoonlijk is en sterk kan wisselen.

 

Een fles opendraaien of een envelop openmaken; het zijn simpele alledaagse handelingen. Behalve als u een reumatische aandoening heeft. Dan kunnen deze eenvoudige handelingen een grote uitdaging zijn. Mensen met een reumatische aandoening worden vaak erg beperkt in hun dagelijkse leven, simpelweg omdat veel handelingen pijn doen of niet lukken.

 

RSI staat voor RepetitiveStrainInjury. Hiermee worden klachten bedoeld die ontstaan doordat we steeds dezelfde beweging maken. Het gaat hierbij om pijn aan de nek, schouders, armen en vingers. De klachten zorgen voor veel ongemak en kunnen de bewegingsvrijheid behoorlijk beperken. Ze kunnen ook leiden tot ernstiger klachten als ontstekingen en chronische pijn.

Vier op de vijf volwassenen heeft weleens te kampen met rugklachten. De een heeft er eenmalig last van. Bij de ander is het een terugkerend probleem. In dat geval kunnen de klachten chronisch worden. Rugklachten hebben een grote invloed op het dagelijkse functioneren. De rug is immers een belangrijk onderdeel van ons bewegingsapparaat. Als elke beweging pijn doet, kan het dagelijks leven vermoeiend en zwaar worden.

 

 

Lekker en ongehinderd slapen: het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar voor veel mensen is slapen geen vanzelfsprekendheid. Voor hen is slapen een probleem. Slaapproblemen zijn ingrijpend. Een tekort aan slaap heeft direct invloed op ons welzijn en op ons gedrag. Bij structureel slaap tekort kan dat een groot probleem vormen voor u gezondheid.

 

Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan dat onze gezondheid schaden. Te intensief sporten is vaak het gevolg van de hoge druk die we voelen, uit de omgeving of in onszelf. Als de druk te hoog wordt, kunnen lichamelijke blessures ontstaan. Het kan ons ook behoorlijk nerveus en gespannen maken.

 

Dat roken slecht is voor de gezondheid, hoeven we u niet meer te vertellen. De meeste rokers willen er graag mee stoppen. Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Stoppen met roken is voor vele erg moeilijk. De hersenen reageren op het verlaten van de nicotine uit het lichaam op het moment dat u stopt met roken. Het is eerder door de worsteling met deze verschijnselen dat u weer gaat roken, dan de trek in een sigaret zelf.

Dit heeft alleen zin indien de geneesmiddelen vroegtijdig worden toegediend, binnen 4-5 dagen na het beginnen van de eerste klachten. Eventuele huidafwijkingen (blaasjes, zweertjes) kunnen wij behandelen.

Een kind krijgen; het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch is dat voor veel mensen niet het geval. Soms blijft een zwangerschap simpelweg uit. Velen proberen dan een behandeling met IVF, ICSI of IUI. Zo’n behandeling is een intensief traject. Om de kans op een natuurlijke zwangerschap te vergroten of om het IVF/ICSI/IUI-traject minder belastend te maken, kan acupunctuur worden toegepast. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een zwangerschap daardoor aanzienlijk toeneemt.

 

Het is zover; u bent zwanger! Een heerlijke periode breekt aan waarin u
zich voorbereidt op de komst van uw kindje. Toch is de zwangerschap niet voor elke vrouw een tijd van rozengeur en maneschijn. Veel vrouwen hebben last van zwangerschapskwalen die het dagelijkse functioneren moeilijk maken. Wat erg jammer is want zwanger zijn, is een bijzondere periode in het leven van een vrouw.